Стефан Бурджев: С поведението си министър-председателят показа, че не подкрепя демократичността и че е повече разединител, отколкото обединител

Апр 22, 2020 Новини БСП в медиите 0 2204

Сриват се демократичните принципи и устои, създава се фасадна демокрация

"С поведението си министър-председателят показа, че не подкрепя демократичността и че е повече разединител, отколкото обединител. Сриват се демократичните принципи и устои, създава се фасадна демокрация. С това поведение  нито допринася градивно за държавността, нито за обединението на народа, нито за демократичните принципи. С  това няма как да убедим нито нашите граждани, нито нашите европейски и международни партньори, че България е демократична държава", заяви Стефан Бурджев, народен представител от ПГ "БСП за България", пред БСТВ.

Депутатът на левицата подчерта, че БСП са внесли нужния брой подписи за свикване и изслушване на премиера, което той бойкотира. Бурджев изтъкна, че парламентът го е очаквал и е бил готов за неговото участие, но че той еднолично и в последния момент преценил, че това не е нещо важно и че не е нужно да спази демократичните принципи и парламентаризъм, които той самият твърди, че уважава и спазва. Коментира, че по този начин министър-председателят подкопава авторитета на представяната от него институция. Обърна внимание, че изслушването и приемането на критики е лично качество, но и демократично схващане, действие, което министър-председателят трябва да умее да възприема.

"Тези, които най-много трябва да работят за авторитета и функционирането на демократичния модел на управление, абдикират в момент, в който не искат да застанат с лице към опозицията и българските граждани, така че да проведем важен дебат за положението на България", отбеляза депутатът.

Той коментира, че поведението на коалиционните партньори е напълно идентично - Воля и Обединени патриоти, в лицето на НФСБ и ВМРО, също отсъстваха от парламента. Бурджев подчерта, че това е действие, чрез което  ясно се вижда, че целта на коалиционните партньори е да крепят ГЕРБ във всяко едно отношение, само и само и те да останат до края на мандата. Да разкостят и те каквото и където могат, за последно, тъй като  знаят, че при следващи избори вероятността да бъдат парламентарно представени става все по-малка.

"Въпреки сложната ситуация без аналог, българският народ е корав и жилав, като в тази връзка желая на всички нас да намерим нужните сили да преминем през това препятствие успешно и вярвам, че така и ще направим", завърши Стефан Бурджев.