Илияна Йотова: Социалната политика в Европа е възможна само ако социалистите спечелят изборите“

Апр 24, 2014 ПЛЕВЕН Новини БСП 0 1884

На излизане от историческия музей в Полски Тръмбеш, евродепутатът и кандидат от листата на Коалиция за България, Илияна Йотова, по стара традиция удари камбаната и си пожела нещо – най-вероятно успех на изборите

На излизане от историческия музей в Полски Тръмбеш, евродепутатът и кандидат от листата на Коалиция за България, Илияна Йотова, по стара традиция удари камбаната и си пожела нещо – най-вероятно успех на изборите. Тя проведе поредица от срещи с граждани в градовете Полски Тръмбеш, Стражица и Горна Оряховица. „Един евродепутат се чувства най-силен, когато зад него стои доверието, мнението и волята на народа. Важно е ние да получим това доверие, за да бъдем първа политическа сила в Eвропейския парламент и да спомогнем за прокарването на социална политика в Европа и България.“  , каза Илияна Йотова на срещата с граждани в историческия музей в град Полски Тръмбеш. На срещите бяха дискутирани различни теми, сред които тази за младежката безработица, проблемите на българската икономика, позицията на правителството за Украйна както и трудностите в работата с евродепутатите от другите партии. „Ние трябва да бъдем първи в изборите, за да има политическа стабилност – хората не искат нови избори, които често се свеждат до игри на политическите лидери. Те искат стабилност.“ , сподели още Йотова на срещата в Стражица.Според нея са опасни опитите на отломките на Съюза на демократическите сили, преродени в Реформаторския блок, да стигнат до властта на всяка цена. „Реформаторският блок е готов и с дявола да се съюзи, само за да влезне във властта“ каза по въпроса г-жа Йотова.

Гореща бе темата за позицията на правителството за ситуацията в Украйна, на която евродепутатът отговори, че „Между руския и украинския интерес, аз избирам българския. Трябва да слушаме разума, а не емоцията.“.

Г-жа Йотова коментира също така трудността да се намират политически компромиси с евродепутатите от политическа партия ГЕРБ в Европейския парламент. „Политическият егоизъм в ГЕРБ е издигнат в култ. Те са готови да гласуват дори против България, за да стигнат до желания резултат. Не само това, ами тяхната позиция дори не е ясна. Защото евродепутатите държат една позиция, обаждат им се от София и те веднага я променят.“, каза г-жа Йотова на срещата в Горна Оряховица. Според нея е важно националният интерес да е бариера, с която всички се съобразяват и не прекрачват. Тя бе категорично съгласна с мнението на избирателите, че трябва да се зачита  българския интерес в Европейския парламент.