Плевен и Бургас казаха „Не на войната!“

Фев 12, 2015 ПЛЕВЕН Новини БСП 0 2760

Мирен протест под надслов „С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!” събра днес пред Костницата в Скобелев парк в Плевен над 200 членове на Младежкото обединение в БСП, Общинските съвети на БСП в област Плевен, коалиционни партньори, неправителствени организации, симпатизанти и съмишленици на Социалистическата партия

Мирен протест под надслов „С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!” събра днес пред Костницата в Скобелев парк в Плевен над 200 членове на Младежкото обединение в БСП, Общинските съвети на БСП в област Плевен, коалиционни партньори, неправителствени организации, симпатизанти и съмишленици на Социалистическата партия. Сред участниците бяха и кметовете на Левски, Пордим и Никопол – Любка Александрова, Илиян Александров и Емил Бебенов. Множеството почете паметта на жертвите на конфликта в Украйна с едноминутно мълчание, след което бяха поднесени венци и цветя пред Костницата.

Пред събралите се областният председател на Младежкото обединение на БСП – Плевен Стефан Бурджев прочете декларация до президента Росен Плевнелиев, до председателя на Парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и парламентарните групи, която единодушно бе подкрепена от всички. С нея плевенчани изразиха своето силно безпокойство от ескалирането на военния конфликт в Украйна. „Сериозно сме разтревожени, че в продължение на месеци жертви на сраженията станаха хиляди мирни граждани – в това число жени и деца. Опустошени са значителни територии от страната, а стотици хиляди са прокудени от родните си места. За съжаление международната общност все още не може да намери необходимите пътища за ефикасно мирно решение на конфликта“, заявяват в декларацията социалистите. „ Войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите, а опитите за военно и силово решаване на проблема ще доведат до още повече жертви, до фатално разрастване на военните действия и до ново разделение на Европа”, категорични са авторите на декларацията. По думите им, оповестените намерения за внасяне на още оръжия в района няма да ни приближат до мира, нито ще прекратят огромните рискове и страдания на населението. Също така, те изразиха несъгласието си, като български граждани, България да се превърне в територия, на която се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия.

„Европа може и трябва да гради своята безопасност заедно с Русия, а не против нея. Досегашните санкции, очевидно, не са ефективно средство за уреждането на конфликта, а по-скоро нанасят вреди на европейските държави, в това число и на България. Затова и ние се обявяваме за тяхната отмяна“, категоричен бе младият социалист. Мирният протест продължи с шествие, което премина от Скобелев парк до Градската градина.

 

Около стотина души събра мирният протест на БСП в Бургас срещу въвличането на България във военни действия срещу Русия. Докато социалистите развяваха български и руски флагове, човек от областна администрация издигна флага на НАТО, редом до българския и този на Европейския съюз. „Надявам се това да е случайно, а не опит за провокация”, коментира общинският председател на БСП Евгений Мосинов.

От администрацията на губернатора Вълчо Чолаков коментираха, че знамето на Алианса по традиция се вее пред сградата, но днес старият флаг е бил заменен с нов. Според Мосинов обаче би било по-редно там да се издига знамето на Бургас, а не на военна организация.