Георги Пирински в Плевен: 9 май е ден, който трябва да обединява

Май 09, 2015 ПЛЕВЕН Новини БСП 0 2031

По повод 9 май и 70-тата годишнина от победата над хитлерофашизма Георги Пирински, член на ИБ на БСП и евродепутат от левицата, взе участие в полагането на венци и цветя на гробовете на загинали съветски воини в гр

По повод 9 май и 70-тата годишнина от победата над хитлерофашизма Георги Пирински, член на ИБ на БСП и евродепутат от левицата, взе участие в полагането на венци и цветя на гробовете на загинали съветски воини в гр. Плевен. Събитието беше организирано от БСП и други леви партии от региона. Пред събралите се плевенчани Георги Пирински отбеляза, че 9 май е ден, който трябва да обединява, а не да бъде повод за разединение в съвременна Европа. Той изтъкна нуждата от съхраняването на паметта и историческата истина за събитията от преди 70 години и предаването им на бъдещите поколения.

Към участниците в събитието със слово се обърна и Максим Калашников – трети секретар в посолството на Руската федерация в Република България. Той отбеляза общото историческо минало на двата народа и приноса на българските войски за победата над фашизма. Максим Калашников призова на днешния празничен ден да пазим жива паметта за загиналите в тази борба, защото тяхната саможертва не е била напразна.