Васил Антонов представи доклад на ХХІІ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи

Темата на форума в Пирот е „Християнското осмисляне на проблемите на бежанците, в света на актуалната реалност”

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов представи страната ни на ХХІІ ежегодна международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи, на тема „Християнското осмисляне на проблемите на бежанците, в света на актуалната реалност”, която се провежда в периода 11 – 14.04.2016 г. в гр. Пирот, Сърбия. Темата събра участници от повече от 20 страни. Политици, държавници, представители на православните общности в редица държави взеха активно участие в дискусията. Форумът беше открит от председателя на МОФЕПН – професор Валерий Алексеев и президента на Република Сърбия – Томислав Николич.

В доклада, който Васил Антонов представи пред участниците в конференцията, бе подчертана важността на темата, събрала участници от редица държави. „Трябва да бъдат разграничавани хората, които идват на Стария континент. Едните са тези, които бягат от военни конфликти, заради страх за живота си. Други ползват военните действия като предтекст, за да осъществят икономическа имиграция. Но има и такива, които се възползват от настъпилата суматоха и чрез бежанския поток прокарват радикален ислям”, отбелязва червеният депутат.

В доклада си Васил Антонов подчерта, че в настоящата ситуация, освен моментните въпроси на материалното обгрижване и солидарност с прииждащите хора, безусловно стоят въпросите за стабилността и съществуването на общността. Отчитайки, че прекратяването на войната е първото условие по пътя за решаване на проблема, то следва да бъде и основна задача на всяко правителство, което се стреми към човеколюбие и съблюдаване на европейските принципи на хуманността.

„Проблемите, възникнали около бежанската вълна в Европа, тепърва ще бъдат осмисляни в християнски план и ще е нужна гъвкавост и мъдрост в отношението и реакциите по този въпрос, но православният свят е длъжен да бъде единен в защитата на християнските ценности пред лицето на терористичните заплахи”, категоричен бе в доклада си Антонов.

В рамките на форума предстои да бъдат приети редица документи, отразяващи позицията на православната общност по тази свръхактуална тема, каза Васил Антонов.