Янков: МВР не работи, но от общественото внимание не могат да бъдат скрити престъпления

Друг голям проблем за дирекцията е битовата престъпност

По време на пресконференция в Плевен народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков обясни, че за периода от 2009г. са общо девет директори на ОДМВР, като първият от тях е заварен от кабинета „Борисов-1” и е сменен на третия месец след структуриране на кабинета. „Започва една въртележка от назначения – общо 7 за един период от 6 години. Образно казано средно по по-малко от година на директор на ОДМВР”, подчерта депутатът. Той е на мнение, че няма как това да не се отрази на работата и се вижда в цифрово изражение, отразени в кривата на регистрираните престъпления и нивото на разкриваемост. Янков е заяви, че няма значение как се квалифицира едно престъпление – като тежко или посегателство върху лично имущество, всички те имат един белег – не се работи.
​Янков подчерта, че се създава впечатление, което не е типично само за ОДМВР-Плевен, а вече обща практика – възпират се заявителските материали, за да не се трупат криминални деяния, на които извършителите не са разкрити и по този начин показателите се манипулират, като се имитира добър ръст на разкриваемост. „От общественото внимание не могат да бъдат скрити престъпления като: убийството на младо момче в с. Брестовец, кражбата в особено големи размери на пари и скъпа техника от складова база на фирма „Златен ключ“, поредица от касоразбивания, банков обир, каса в „Техномаркет“.
Знакова е и поредицата от домови кражби, над 7 броя с обща характеристика на техническите способи за проникване – разбиване на патрона, което заради общия почерк е състоятелно да се смята, че са деяние на един и същи извършител”, каза още депутатът. По неговите думи общото между всички изброени криминални престъпления, извършени на територията на ОДМВР-Плевен е, че всички са извършени преди дълъг период от време, в рамките на краткосрочните мандати на изброените осем директора и всички тези престъпления към момента остават без установен извършител.
„​Да оставим настрана големия брой луксозни автомобили, които са отнети противозаконно от техните собственици, защото това са престъпления които няма как да не са част от организираната престъпност и това доказва слабата ефективност на работата на МВР под управлението на ГЕРБ в сектора”, допълни Янков.
​Според народния представител от левицата друг голям проблем за дирекцията е битовата престъпност, срещу която основна противодействаща функция има кварталния инспектор. „Румяна Бъчварова заяви, че не може да осигури присъствие на полицаи във всяко населено място. Кой според вас тогава трябва да гарантира спокойствието и сигурността на хората и тяхното имущество в селата?”, попита депутатът и припомни, че кабинетът „Орешарски” е предприел една извънредна мярка – използването на силите на Жандармерията, именно в такъв тип населени места.
„С влизането в длъжност на кабинета „Борисов-2” това бе отменено, с мотива че е неефективно. Но МВР не разработи никакъв алтернативен вариант и напълно абдикира от борбата с битовата престъпност от такъв тип населени места”, каза още Красимир Янков.