проф. Иво Христов в Плевен: Спасението на България трябва да е продукт на всички българи

23.11.2017

„Спасението на България трябва да е продукт на всички българи.“Това заяви на среща с граждани в Плевен проф.  Иво Христов – народен представител от ПГ на БСП за България. Събитието бе организирано от Общинския и Областния съвети на БСП по инициатива и със съдействието на плевенския депутат Васил Антонов.

 Проф. Христов направи анализ на външнополитическата обстановка, като сподели мнението си, че 2018 година в много отношения ще бъде водоразделна за Европа и света. „Много е важно на къде ще тръгне Европейския съюз, не само по отношение на това какъв тип интеграция ще покаже и къде е България в тази интеграция, но и какъв тип кохезионна политика ще води занапред. На базата на всичко това е важно какъв тип икономика ще създаваме в България. Ще го има ли АЕЦ „Белене“ -  при каква формула и с какви инвеститори?“.

Пред  плевенчани проф. Иво Христов сподели,  че не е влязъл в политиката, за да прави политическа кариера, а защото смята, че политиката е поле, в което трябва интелектуалците да критикуват и споделят какво мислят. „Няма да спра да казвам каквото мисля. Смятам, че народите, които не искат да потъват – се борят. За съжаление ние, българите, не направихме нищо, този процес да бъде спрян: два милиона и половина българи - цветът на нацията, напуснаха България; обезлюдяването на цели райони вече е факт; в България вече е налице демографска катастрофа. При тази ситуация, големият въпрос е ще я има ли България и как да бъде спасена? Спасението на България трябва да е продукт на всички българи.“- категоричен бе той.

На събитието бе представен и филмът на Елена Йончева “Граница”, който през последната седмица предизвика широк дебат в обществото и породи съмнения- доколко е ефикасно предпазното съоръжение по българската граница.