Васил Антонов ще е част от българската делегация за откриването на желязната църква в Истанбул

Преосвещаването на българския православен храм „Св. Стефан” е ключов момент в отношенията между България и Турция

Народният представител от ПГ на „БСП за България” и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията към 44-то Народно събрание Васил Антонов ще е част от българската делегация, която ще присъства на откриването на ремонтираната църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква. В официалната делегация, заедно с него, ще са патриарх Неофит, митрополитите Гавриил Ловчански, Наум Русенски и Киприан Старозагорски.

„Преосвещаването на българския православен храм „Св. Стефан” е ключов момент в отношенията между България и Турция. Ремонтирането му е споразумение между двете страни. Желязната църква впечатлява със забележителната си и уникална архитектура. Пълна е с история и доказателство за силата на православната вяра”, каза народният представител. Той припомни, че през 1860 година за първи път в нея Иларион Макариополски служи на български език. След като дървената църква изгаря, на нейно място се издига нова, желязна, осветена от екзарх Йосиф I през 1898 година.

„Близо 7 години  продължи ремонтът на храма. В реставрацията са вложени около 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е предоставила 1 млн. лири (малко над 200 000 евро), а останалите средства са от Истанбулската голяма община и община Фатих”, каза още Васил Антонов.