Проф. Румен Гечев, БСП: Джипката на Борисов е подвижно гише на министерството финансите

Бъдещите поколения ще плащат за финансовото удобство на Борисов

“Вече трети ден ЦИК мълчи относно скандала с безочливата предизборна кампания, извършвана от джипката на премиера Борисов, който по този начин наруши редица закони и бе сeзиран от лидера на БСП, Корнелия Нинова, пред СЕМ, ЦIK и Европейския съюз”, остро коментира фактите от последните дни проф. Румен Гечев.

"Въпреки промените в Закона за обществените финанси, това което Борисов и неговите министри правят в момента, противоречи на европейската практика и на здравия разум. Той и неговият екип залагат по 5-6 млрд. лева публични инвестиции, от които харчат само половината, за да има за джипката. Преди изборите мобилизират средства от данъкоплатците, от колосалните заеми, за да може да я захранват, тя е подвижно гише на министерството на финансите. Няма такава страна, в която премиерът не е влизал в Парламента от година, той се надсмива над парламентарна Република България и без да дава отчет пред народа и неговите народни представители раздава милиарди. За щастие този човек има само още 3 седмици да раздава парите на българския данъкоплатец по този начин", критикува водачът на кандидатската листа в Плевен проф. Гечев.

Парадоксът е такъв - от една страна имаме раздаване на огромни средства от джипката на премиера, от друга страна неефективно справяне с корона кризата и абсолютно грешна, дори несъществуваща политика за подпомагане на хората, според професора.

Той заяви в предаването „Актуално от деня“ на БСТВ: "Средствата за борба срещу корона вируса се предоставят с огромни закъснения. Миналата година август месец Министерството на икономиката утвърди повече от 8 000 молби и проекти за помощ по линия на специалните средства за справяне с ковид-19, днес вече сме почти средата на март и тези средства не са достигнали до фирмите", подчерта Гечев.

На въпроса какво ще наследи следващото правителство от срутището - управление на ГЕРБ, професорът отговори следното: "Следващото правителство ще завари много тежко наследство, ГЕРБ пое управлението на държавата през 2009 година с дял на държавен дълг в брутен вътрешен продукт 13%, сега те приближават 30% и дългът на страната ни вече гони 40 милиарда лева. Бият барабани, че разполагат с огромни средства във фискалния резерв, само дето там са огромните заеми, които взимат. Нашата икономика управляващите казват, че е спаднала с 4% откакто започна ковид кризата, колкото една икономика е по-неразвита, толкова по-малък спад има по време на криза и обратното - колкото е по-неразвита, по-лесно се постига висок растеж. Бъдещите поколения ще плащат за финансовото удобство на господин Борисов, който разхвърли милиарди преди изборите."

"Ние трябва да престанем да обсъждаме странните, нелогични и уронващи престижа на един държавник изказвания на Борисов и министрите му по проекта АЕЦ „Белене“. Всички си спомняме как този човек направи изявление, че това е един "гьол", няколко месеца по-късно.