Стефан Бурджев, кандидат за депутат на „БСП за България“ в Плевен: Ще дадем много сериозен тласък и финансова и политическо отношение към общинските и окръжните болници при управление на БСП

17.03.2021

"Когато БСП дойде на власт ще внесем една нормалност и справедливост по отношение на политиката и в здравеопазването. Огромният публичен ресурс в здравната каса, който е 6 милиарда, отива всяка година в частни болници, това подлежи на нормализация. Трябва едно по-добро териториално и географско разпределение на болниците и лечебните заведения в страната. Ще се даде много сериозен тласък и финансова и политическо отношение към общинските и окръжните болници. В Плевен отделенията са препълнени, минахме 600 души на 100 хиляди. Мерките са разпуснати, защото управляващите са неадекватни и не следват някакъв стабилен алгоритъм или план за действие при епидемична обстановка. Опитват се да правят някакъв политически ГМО-инженеринг. Многото болни и спирането на планови операции е абсурд, целта на това е да се всели страх в хората и да се занижи изборната активност. Тотално ошашавиха и изнервиха хората. Нищо ново под слънцето, страх и пари, това е принципът, по който работи Борисов", това е ситуацията у над според думите на Стефан Бурджев, втори в листата на „БСП за България“ в Плевен в ефира на „Предизборното студио“ по БСТВ.

По темата за втората АЕЦ „Белене“, която продължава да стои на трупчета и как Плевен зависи от този огромен инвестиционен проект, Бурджев обясни: "Това е изключително важен стратегически обект за региона и страната. Виждате в Турция - пети реактор, още много примери мога да дам. 2018-та година парламентът гласува проект за решение за стартиране на процедури по изпълнение, с пълната подкрепа на БСП. В момента тази процедура тече, има ясни срокове и правила за кандидатстване по профили и нищо повече. Получихме една абсолютно неадекватна реакция от Борисов, който каза, че ще премести оборудването от „Белене“. Това беше абсолютна спекулация. Безотговорното отношение дава много лош сигнал към инвеститорите. Ние от БСП сме единствената партия, която може да реализира този проект. Ако гласуваш за ГЕРБ, ти си срещу Белене."

В последните 12 години България не може да се похвали със сериозни чужди инвестиции, напротив - по цялата ни страна има огромен отлив на инвестиции, според Бурджев.

Той коментира още: "Плевен е един от изключително пренебрегваните областни центрове, той е град с история. Плевен е абсолютно подминат от управлението на ГЕРБ. Най-голямото предприятие, което ни даде икономическа глътка въздух е завода за автомобилни компоненти „Леони“. По отношение на инфраструктурата, третокласните пътища са абсолютна трагедия. В момента тръгнаха да правят един много възлов път, който свързва магистралата на пътен възел „Боаза“ с горе-долу до с. Ясен, Плевенско. Бързайки да направят кампания се оказва, че ГЕРБ не смята да сменя тръбопроводите под пътя, които са на 40 години. В тази връзка няколко кметове на села ме потърсиха и ме помолиха да се свържа с Министерството на регионалното развитие, да смени водопроводът на участъците на пътя, които минават през населени места. Не бъдат ли сменени, 20 дена след това ще започнат аварии! Ще правим ремонт на ремонта.", заяви категорично Бурджев.