“Когато младите говорят...EUphoria" кипи от енергия

02.07.2021 г.

Когато младите говорят...#EUphoria" проведе дискусия с младите жители на град Плевен на тема зелената енергия и желанието за чиста околна среда. Тематично сред природата в парк Кайлъка Младежкото обединение на БСП, Цветелина Пенкова, водачът на листата за Плевен от Коалиция „БСП за България“  Проф. Румен Гечев и Румен Петков коментираха актуалните теми за региона, сред които се открои и проектът „Белене“.

„Ядрената централа в Белене отговаря на всички изисквания и притежава всички лицензи, които са необходими, за да бъде завършена и трябва да бъде завършена!“, коментира водачът на листата Румен Гечев.

АЕЦ “Белене” е необходима, ако искаме страната ни да запази енергийната си автономност и стратегическото си предимство. Ядрената енергетика не генерира парникови газове, а същевременно предоставя евтина и достъпна електроенергия. Ядрените централи в ЕС произвеждат над 25% от електроенергията, потребявана в Съюза.

За да успеем да постигнем целите на Зелената сделка за устойчива икономика и по-чиста природа е нужна адекватна дългосрочна стратегия с ясни и реалистични цели с сферата на енергетиката и бъдещия енергиен микс на ЕС“, допълни Цветелина Пенкова.

На дискусията “Когато младите говорят… #EUphoria” се изказаха мненията и идеите на младите хора в региона относно устойчивите и възобновяеми източници на енергия. В активната среща взеха участие кандидатите от листа на Коалиция „БСП за България“ – Илиян Йончев, Ева Маринова, Огнян Янчев, Иван Мандински, Веселин Радев, Лаура Маринова, Биляна Грънчарова, Александър Трайков и Людмила Кръстева.

Дискусията постави добра основа за срещата на Европейския енергиен форум. За първи път в качеството й на член на борда на директорите на Европейски енергиен форум, г-жа Пенкова получи и възможността да открие събитието, което се проведе непосредствено след посещението й в Плевен. Темата беше енергийна ефективност в ЕС, а гласът на младите българи се чува и в Брюксел! Нужно е подобряване на енергийната ефективност на целия цикъл от производство и потребление на електроенергия.

Обиколката на региона продължи в село #Сомовит с кмет Росен Петров, където  кандидатите от листата на Коалиция „БСП за България“  и евродепутатът допринесоха  в процеса по поставяне на енергоспестяващи соларни лампи!

Първи юли беше ден посветен на енергията! Следваща дестинация на “Когато младите говорят…#EUphoria” е старата столица на България- Велико Търново на дата 2.07.2021г.