Проф. Румен Гечев: „Да“ на зелената енергия, но БСП държи на енергийната котва АЕЦ „Белене“

Nov 11, 2021 Новини Избори 0 1209

11.11.2021 г.

„Европа от години предупреждаваше, че ТЕЦ-овете на въглища са безперспективни и че трябва да се вземат конкретни решения. В рамките на тези решения Полша успя да отвоюва удължаване на срока на ползването на ТЕЦ-овете с 15-тина години, докато правителството на Борисов проспа тази възможност. Подписа съответните документи и на практика България след няколко години, „благодарение“ на грижите на правителството на Борисов, ние можем да се окажем в още по-тежко състояние. Не само ценово, но и технологично“, коментира по БСТВ проф. Румен Гечев, водач на листата с кандидати за депутати от „БСП за България“ в Плевен.

Професорът посочи още: „БСП предлага от години и чак сега бизнесът и домакинствата се усещат, и казват: „Да, БСП беше права“. Ние предлагаме да помогнем на българските фирми и домакинствата с ниски доходи – първите 200 киловатчаса от електроенергията да бъдат поети от държавата. За фирмите ние в момента разработваме конкретни разчети, прилагайки европейския опит – до максимум 80% от повишението на цените на електричеството за фирмите също да бъде поето от държавата и ДДС за енергоносителите да слезе от 20 до 9%.“

„Казваме „да“ на зелената енергия и на възпроизводимите източници, но БСП се оказа права – без енергийна котва, каквато е АЕЦ „Белене“, ние няма да можем да решим проблемите с директивите на ЕС“, предупреди проф. Гечев.