Иван Ченчев и Румен Гечев от Плевен: БСП предлага необлагаем минимум и преизчисление на пенсиите

17.04.2022 г.

„БСП няма да се отметне от нито една своя позиция, защото всяка една защитава националните интереси на България.“ Това заявиха на среща с актива на БСП от всички общини в Плевенска област зам.-председателят на парламентарната група на БСП и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев и народният представител и член на НС на БСП проф. Румен Гечев. В срещата участие взе и зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев.

„За нас е важно да бъдат предприети адекватни мерки за подпомагане на възрастните хора  - пенсиите трябва да бъдат повишени заради инфлацията“, заяви Иван Ченчев. Единият от вариантите, който екипът на министър Георги Гьоков разработва, е въвеждане на антиинфлационна добавка, която да бъде съобразена с ръста на поскъпването на храните и стоките от първа необходимост. Другият е да се промени швейцарското правило, за да може увеличаването на пенсиите да отразява в по-голяма степен инфлацията, обясни Иван Ченчев.

Проф. Румен Гечев направи обстоен икономически анализ като подчерта: „България е единствената страна в ЕС, която няма необлагаем минимум върху доходите. Ние предлагаме да освободим минималната работна заплата от този 10 %-ен данък.“ Той посочи, че тези пари, които ще постъпят в българските семейства, ще бъдат значими за хората с минимални доходи, което в условия на криза е изключително важно.

Зам.-министър Стефан Бурджев даде яснота по действията и мерките, които земеделското министерство предприема в подкрепа на земеделските стопани и животновъдите.

Един то въпросите, които местните структури от Плевенска област поставиха, за да се търси решение, беше свързан с тежестта, която общините, болниците и детските градини изпитват заради повишените цени на електроенергията като потребители на пазарен принцип.