Проф. Румен Гечев, БСП: България не е готова за Еврозоната в текущите условия

Мар 13, 2023 Новини Избори 0 695

Рискът от влизане в Еврозоната при надценен български лев може да доведе до сериозни проблеми за българския износ

„Българската социалистическа партия има последователни и ясни позиции, касаещи Европейската икономическа интеграция и нейната завършваща фаза - Еврозоната. Нека да припомня, че 1995 г., по предложение на БСП и одобрено от 239 гласа в парламента, България подписа и представи в Брюксел писмо за започване на преговори за включване в Европейския съюз. Също при коалиционно управление, но с министър-председател социалист, България стана част от Европейския съюз.“ Това заяви  водачът на „БСП за Българя” в Плевен проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.

И посочи, защо страната ни все още не е готова за Еврозоната. „Ние считаме, че влизането в Еврозоната е средносрочна и дългосрочна, а не краткосрочна цел. България не е готова в текущите условия, нито като икономическо развитие, нито като жизнен стандарт”, каза проф. Гечев.

По думите му един от основните фактори е високата инфлация. ”Няма как да контролираме основня генератор на инфлация, ако не преструктурираме селското стопанство, не увеличим драстично поливните площи, не увеличим субсидиите на българските фермери с тези в Европа, ако не защитим българското производство“, каза той.

Според социалиста няма доказателства, които да казват, че страни, които влизат в Еврозоната, имат по-висока инфлация. „Опасностите са други - ако страните, влизащи в Еврозоната са с по-ниска степен на икономическо развитие, това е проблем”, обясни професорът и даде следния пример: „Във Франция инфлацията е 6%, средно в Еврозоната е 10%. Възниква въпросът защо във Франция е ниска - евтино електричество и развито селско стопанство със собствено производство и контрол на ценовата политика. В България по данни на БНБ е 80% вносни стоки”, посочи проф. Гечев.

Той допъни,  че у нас нито една официална институция не е дала икономически анализ за плюсовете и минусите в Еврозоната. „БНБ не подписаха, нямат решение на управителния съвет, а те са ключовата институция. В доклада, който представиха неподписан те пишат, че ако се намалят задължителните резерви на 1%, ще излезе огромна маса от централната банка, която ще компенсира ефекта от по-ниските лихви и ще доведе до по-висока инфлация”, заяви социалистът.

По думите му е правилна преценката на БНБ, че влизане в Еврозоната при надценен български лев в момента, може да доведе до сериозни проблеми за българския износ.

Проф. Гечев обясни, и че проблем на страната ни се оказва фискалният дълг. „Ние питаме откъде-накъде, ако влезем в Еврозоната, най-слабо развитата страна в ЕС ще плащаме наравно с другите държавните ценни книжа на Европейската централна банка?”, попита той. 

На финала той заяви, че България и БСП имат много работа преди Еврозоната и призова гражданите да дадат своята подкрепа с номер 1 в бюлетината.