Проф. Румен Гечев: За такива изявления като на финансовия министър се носи наказателна отговорност

Мар 17, 2023 Новини Избори 0 819

17.03.2023 г.

„Изключително безотговорно е един министър на финансите, било то и служебен, да прави такива изявления. В други страни се носи наказателна отговорност за изявления, които не почиват на реални факти и които създават паника.” Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Плевен проф. Румен Гечев по отношение на изказването на служебния министър на финансите Росица Велкова, че България е пред фалит.

По неговите думи това звучи като неприемлива политическа поръчка, защото с подобни изявления, 2 седмици преди изборите, които не отговарят на фактите, на статистиката на Европа и на България, очевидно се преследват политически цели.

В ефира на БСТВ проф. Гечев обори някои от основните тези на Велкова. „Беше поставен под съмнение курса на лева към еврото, което би могло да създаде паника и което противоречи на здравия разум, тъй като фискалният резерв на България към БВП е по-добър от резервите на повечето страни от Еврозоната. В момента България е в пъти по-добре като дял на държавния дълг, който се изтъква като много притеснителен, към момента имаме под 26-27% държавен дълг в брутния вътрешен продукт, при развитите страни-членки на Еврозоната той е средно 90%. Няма никаква причина да се счита, че държавният дълг на България е изведнъж станал проблем и е опасност за плащанията“, обясни той.

Социалистът определи подобни неверни твърдения като политическа намеса преди изборите: „Служебната министърка работи от дълги години в Министерството на финансите, тя участваше в разработката на бюджетите последните десетина години, в това число и в бюджета за 2022 г. и прогнозите за трите години. Много интересен синхрон се получава между изявленията на служебния министър на финансите и господин Борисов, който обикаля страната и също прави стряскащи изявления“, коментира проф. Гечев.

Той коментира и изказванията на Велкова по отношение на дефицита и събирането на данъци: „Това, което предлагат от служебния кабинет, е да замразят доходите на хората, пенсиите, заплатите, за да поддържат нисък бюджетен дефицит. Уважаеми колеги от служебния кабинет, вашата задача не е такава. Никой никъде в Европа досега не е посмял да каже, че ще замразява доходите, за да постига бюджетен баланс. Задачата на управляващите е много по-сложна – да са в рамките на финансовите параметри, но да гарантират повишение на стандарта.“

„С инфлацията би трябвало да са нараснали и постъпленията от ДДС. Миналата година има отчетен ръст на икономиката от близо 4%, като добавим и 16% растеж от инфлацията, стават 20%. Вместо те да са на 20% плюс, те са на минус. Категорично служебното правителство не си събира данъците – или не работят ефективно, или работят ефективно, но за себе си. И сега предлагат увеличение на данъците, защото не са решили въпроса чрез събиране на данъците“, каза още проф. Гечев и посочи, че вместо това може да се осигурят повече средства в бюджета благодарение на другите икономически фактори.

Социалистът беше категоричен, че БСП няма да се откаже от проекта „Белене“. „Ние ще направим всичко, което зависи от нас. Този проект трябва да бъде завършен. Как би изглеждала българската енергетика, ако „Белене“ работеше при тези цени на електричеството в цяла Европа? Ние пресметнахме – при тези цени щеше да се изплати за две години и щеше да произвежда колосални печалби не само за енергетиката, а за цялата икономика и всички български домакинства и бизнеса, щяха да разчитат на тази евтина енергия. Вместо това се наложи БСП да предложи да замразим цените за българските семейства, за да оцелеят и да помогнем на българския бизнес с таван на цените, които те плащат“, коментира кандидатът за народен представител.

Водачът на листата на социалистите в Плевен посочи и необходимостта от преструктуриране на селското стопанство, за да достигне до европейските стандарти: „Ние предлагаме таван на цените и на печалбата на определени фирми за основните групи стоки, но това е мярка, която ще сработи краткосрочно. Дългосрочно обаче трябва да променим структурите на българското селско стопанство и механизмите на неговото функциониране“, каза той.

Проф. Румен Гечев отбеляза и необходимостта да се направи бюджет за 2023 г., като паралелно с подготовката на бюджета трябва да върви и подготовката на служебно правителство. Той припомни постиженията на БСП в социалната сфера и призова българите да гласуват с номер 1 на бюлетината за „БСП за България“, за да продължи партията да допринася за по-добрия живот в страната.