Илияна Йотова проведе тричасов дебат с граждани на Плевен

Апр 23, 2014 ПЛЕВЕН Новини БСП 0 1719

По покана на гражданите на Плевен, Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат, проведе тричасов дебат на тема какво прави българският евродепутат в Европейския парламент

По покана на гражданите на Плевен, Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат, проведе тричасов дебат на тема какво прави българският евродепутат в Европейския парламент. Хора от всички възрастови групи и социални сфери дискутираха с нея възможностите, които предлага членството на България в ЕС, как да се възползва страната максимално от тях, какви са ползите за обикновените хора, как може да подобрят живота си, каква е външната политика на Съюза, бъдещето на младите.

"Европейската тема съвсем не е далечна за гражданите на Плевен. Проблемът е в липсата на лесно достъпна информация”, каза Илияна Йотова. “Поради тази причина открих и седмия си постоянно действащ информационен център в страната. Веднъж месечно ще има приемна за граждани, където всеки ще може да зададе въпросите си, да каже препоръките си или да подаде молба. Необходим е реален контакт с хората”, допълни Йотова.

Едни от основните проблеми за жителите на седмия по големина град са затворените предприятия и липсата на работни места. Според българския евродепутат средствата, които отпуска Европейският съюз, не могат да заместят националната индустрия и да бъдат основата на една икономика, а са само помощни колела за една солидна индустриална политика, от която да има ефект. "Една от програмите, които ЕС предлага за намаляване на безработицата, е младежката гаранция. Тази мярка беше въведена по инициатива на европейските социалисти и стана ясно, че вече се прилага и в Плевен", заяви Йотова.  Тя обясни, че шивашка фабрика е наела 30 младежи под 29 години за 3 месеца, които получават месечна заплата и възможност да научат занаят и голяма част от тях, ще останат на работа във фабриката и след трите месеца на гаранцията.

По думите й друг проблем за младите хора е признаването на дипломите. “България не е дори в топ 100 на световните университети за избор по програмата “Еразъм” за обмен на чуждестранни студенти заради остарялата образователна система”, каза по време на дискусията студентка от Плевен.  “До голяма степен проблемът с признаването на дипломите е решен. Остава само полагането на допълнителни изпити за специалността "Право" поради спецификата на предмета“, коментира Илияна Йотова. Тя подчерта, че програмата “Еразъм” е изключително полезна за студентите. Йотова изрази съжаление, че депутатите от Европейската народна партия са се опитали да я прекратят с оправданието, че са необходими съкращения на бюджета заради икономическата кризата. "Благодарение на усилията на социалистите и демократите в ЕП, обаче, програмата остана приоритет на ЕС. В момента тя работи като "Еразъм плюс" и разполага с 14,7 милиарда евро за периода 2014 - 2020 година”, заключи Илияна Йотова.