БСП и „Модерна България” подлагат община Видин на антикорупционен тест

Общинските съветници на левицата внесоха проект за Наредба за прозрачност на разходите на община Видин

Информация за всички разходи на Община Видин да бъде публикувана своевременно на специална интернет страница, предвижда проект за наредба, който бе внесен в деловодството на Общинския съвет в петък от общинските съветници на БСП във Видин по инициатива на гражданското Движение“Модерна България“.

„Положението в Община Видин към днешна дата е изключително тежко - каквото си беше и в предишното управление на ГЕРБ – близо 21 млн.лв. задължения, над  7 млн.лв. от тях са просрочени, а на бюджетната сметка на общината е наложен запор за над 640 хил.лв.” обяви общинският съветник от БСП Димитър Велков на пресконференция при представянето на Наредбата за прозрачност на разходите на община Видин.

„Причината за това, освен лошите управленски решения, е и липсата на прозрачност и възможността да се упражнява ефективен граждански контрол. Вие знаете кои фирми всеки мандат забогатвяват все повече, те са едни и същи. Непрозрачността е ясен индикатор, че управляващите не искат да се водят от обществените интереси, следователно пълната прозрачност е необходима, за да се избегнат тъмни сделки под масата“, поясни Велков.

„Още на 4 юли 2012 ние внесохме тази наредба за първи път, подкрепена от палитра от общински съветници. В крайна сметката наредбата не видя бял свят, защото бе стопирана”, коментира Петър Кичашки от Движение „Модерна България“. „Ние категорично смятаме, че е недопустимо в най-бедния областен център да се краде най-много. Това е действителността в последните четири години, нека го кажем в прав текст. искаме да превърнем общината от черна кутия в къща от стъкло“, каза още Кичашки.

„Тази проектонаредба е един антикорупционен тест. Предишното общинско ръководство се провали в този тест. Радвам се, че обновената общинска организация на БСП първа издържа този антикорупционен тест, защото отдавна като гражданско движение сме работили заедно, но за да сме тук днес, инициативата е на БСП. Призовавам новоизбрания кмет да издържи антикорупционния тест, слагайки рамо на наредбата и на общинските съветници, които я внасят. Но тя да не бъде отлагана година-две. Въпрос на месец-два е да бъде приложена”, обясни Борислав Цеков.