Румен Гечев: Защо хората, отговорни за незаконния внос на ваксините, не са арестувани?

Това е подигравка с българския народ, защото става дума за многомилионни сделки

„Въпросът с ваксините е свързан с националната сигурност и с генетичния фонд на нашата страна. Ето защо цялото правителство трябва да подаде оставка заради скандала около незаконно внесените от Турция ваксини „Пентаксим” и „Еувакс”. Това заяви на пресконференция в Плевен народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Според него няма документ, подписан от Изпълнителната агенция по лекарствата, тъй като според него такова разрешение не е искано. "В случая българското правителство, министърът на здравеопазването Петър Москов и дори премиерът, който каза, че лично е уговарял с Турция вноса на ваксините в противоречие със законите на България и Европа за тези ваксини, са нарушили закона”, добави той и попита: „Защо хората, които са пряко отговорни - дали е министър или е зам.-министър, не са арестувани?" Гечев подчерта, че с това нарушение на Конституция и закон са поставени под угроза близо 100 000 български деца.
По думите на депутата цялата история около ваксините е грубо нарушение на законите на България и на Европейския съюз, тъй като лекарствата не са на свободно движение и за тях има категорични принципи на ЕС. "Най-вероятно става въпрос за крупна корупционна схема, и „залъгалката” на здравния министър, че България е на печалба от Турция, е "песничката", че става въпрос за размяна на дарения, при която обаче, България дарява ваксини за 25 милиона, които са разрешени в ЕС, а внасяме боклуци, забранени за внос в Европейския съюз", коментира Румен Гечев.
„В момента министърът на здравеопазването и премиерът се опитват да ни обяснят, че става въпрос за дарение, но това е подигравка с българския народ, защото става дума за многомилионни сделки. Ето защо ще настояваме българското следствие и прокуратура да разберат, кой е прибрал разликата от парите в тази сделка. За да рискуват здравето на българските деца, парите не са малко”, посочи проф. Румен Гечев.

След като в момента в страната ни има само 229 деца на бежанци, защо са нужни 100 000 ваксини?

Народният представител от левицата подчерта, че въпросът с ваксините има и политически аспект. Той обясни, че според докладна на министър Москов до Министерски съвет, тези ваксини се внасят съгласно имунизационния календар в нашата страна. „Но като видя, че нещата стават необратими, той започна да лансира идеята, че ваксините срещу жълтеница – „Еувакс”, не били за българските деца, а били  за бежанците”, коментира депутатът. Гечев определи това като фашизъм. „След като в момента в страната ни има само 229 деца на бежанци, защо са нужни 100 000 ваксини? Дали това не означава, че правителството е направило тайни договорки за вкарване на големи миграционни потоци в България”, попита проф. Румен Гечев.