Студентите по медицина от Плевен към Цветелина Пенкова: Не е честно да ни принуждават да бягаме от собствената си държава

Май 15, 2019 ПЛЕВЕН Новини Избори 0 1628

15.05.2019

"Не е честно ни принуждават да бягаме от собствената си държава". С тези думи студенти от  Медицинския университет в Плевен посрещнаха кандидата за евродепутат от "БСП за България" Цветелина Пенкова. “Целесъобразното и прозрачно усвояване на европейски финансови средства е ключово за подобряване на условията на труд, в това число и в здравеопазването”, заяви тя по време на срещата. Пенкова подчерта, че една от най-важните цели, заложени във “Визия за Европа” и нейн личен приоритет, е създаване на условия за равностойно заплащане за еднакъв труд, а най-голяма разлика във възнагражденията в България и в чужбина се наблюдава в сферата на здравеопазването.

Студентите изразиха недоволство и от факта, че дори и успешно да завършат специализацията си, след това се сблъскват с проблема на диспропорцията между свободни работни места и кадрите, които завършват медицина. Те пожелаха по-добри условия за провеждане на специализации след завършване на семестриалното обучение и откриване на повече места за специализантите. Студентите изразиха съмнение, че съкращаване на броя клинични пътеки на общински болници е в резултат на лобитата на частните болници. Частните болници от своя страна масово нямат спешни звена, нито акредитации за обучение на специалисти, но въпреки това получават държавни субсидии. Според тях така структурирана българската здравна система е обречена.

Кандидатът за евродепутат прие предложенията на студентите по медицина относно това как да се подобрят условията на труд и възнагражденията в сферата на здравеопазването и кои са факторите, които стимулират младите лекари да търсят реализация в чужбина.

Бяха обсъдени, също така и проблемите с осигуряването на здравни грижи в малките населени места, липсата на апаратура и необходимостта от модернизация на болничното оборудване.

“Ние, младите в БСП, стартирахме кампанията “Гласувай, има смисъл”. Политик се наказва с бюлетина. Докато младите не гласуват, от това печелят управляващите", заяви Атанас Атанасов, зам. -председател на младите социалисти, пред студентите от Медицинския университет. Той призова да се гласува, защото БСП е оръжието, което може да премахне това десет годишно управление.