Проф. Румен Гечев: Развиването на ядрената енергетика ще осигури оцеляването и конкурентоспособността на българската икономика

Мар 29, 2023 ПЛЕВЕН Новини Избори 0 619

БСП предлага икономически стимули за работещи родители, за да отглеждат повече деца 

“БСП има трайна и последователна позиция за ядрената енергетика. Проектът  “Белене” трябва да бъде задвижен. Той ще даде една изключителна възможност за независимост на българската енергетика, за сигурни доставки на евтин ток за българските фирми, както и ще има един добър геополитически ефект.” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” в Плевен проф. Румен Гечев в предаването “Референдум”. 

В ефира на БНТ той обясни, че ядрената енергия и технологиите към нея не са в санкционния списък на ЕС, така че няма никакъв проблем да се довършат реакторите.  

“В миналия парламент успяхме да постигнем консенсус и осигурихме фиксирани цени на електричеството за българските домакинства и поносими цени за българския бизнес и той беше спасен от преразпределянето на тези 8 млрд. лв., които бяха генерирани в голям дял от АЕЦ “Козлодуй”. Затова трябва да развиваме ядрената енергетика, защото от нея зависи и конкурентоспособността и оцеляването на българската икономика в тези трудни време за Европа и света”, добави социалистът. 

Проф. Гечев бе категоричен, че ако искаме модерно селско стопанство, българската държава задължително трябва да възстанови поливното земеделие. “Анализът показва, че държави със силно селско стопанство имат ниска инфлация”, добави той. 

“Предложение на БСП беше минималната работна заплата да е 50% от средната.  4 седмици по-късно Европейската комисия направи същото предложение и препоръчва на всички страни членки на ЕС минималните им заплати да са 50% от средните”, отбеляза кандидатът за народен представител от “БСП за България”. Той бе категоричен, че увеличението на МРЗ няма да понижи конкурентоспособността на българската икономика, тъй като страните с най-висока конкурентоспособност са страните с най-високи минимални и средни заплати. 

“Ние предлагаме да освободим от данък младите работещи семейства - за първо дете 600 лв., за второ - 1200 лв., така че да останат в семействата 1800 лв. Защото, наред с икономическите, българите имаме и сериозен демографски проблем. Трябва да има икономически стимули за работещи родители - да отглеждат повече деца, за да разчитаме и на икономически растеж в бъдеще”, каза той във връзка с предложенията на БСП за младите хора.  

По думите на проф. Гечев най-важно е къде отиват държавните пари, а не само колко пари се харчат и какъв е бюджетният дефицит. Според него, ако парите на държавата отиват в инвестиции чрез публично-частно партньорство и чрез големи проекти, няма лошо държавата да инвестира, защото ще се носят доходи и ще се пълнят бюджетите за наука, за образование, за детски градини, за пенсионни фондове.  

“Гласувайте с номер 1 в бюлетината за БСП, защото показахме конкретни резултати в тези трудни условия и искаме да продължим в следващия парламент”, призова в заключение проф. Румен Гечев.