БСП се включи в протеста за спасяването на АЕЦ “Белене”

Юли 10, 2023 ПЛЕВЕН Новини БСП 0 741

Ръководството на БСП и парламентарната група на социалистите се включиха активно в гражданския протест в защита на атомната централа

“Тук съм, за да протестирам срещу лицемерието на тези управници, които до вчера обявяваха развитието на българската ядрена енергетика за стратегически приоритет,а днес говорят с езика на Бойко Борисов и наричат проекта АЕЦ “Белене” “гьол”. На всеки трезвомислещ българин е ясно, че с продажбата на двата реактора се слага кръст на този проект, с което се обслужват чужди сили и се предава българският национален интерес.” Това заяви на протеста в Белене заместник-председателят на БСП и на парламентарната група на социалистите Атанас Зафиров

“Не мога да се съглася с това не само като политик и народен представител, но и като българин, патриот и родител, на когото не е безразлично в каква среда ще живеят и раснат бъдещите поколения на България. Парламентарната група “БСП за България” категорично се противопоставя на това предателство на националните ни интереси и ще използва всички форми на протест, в това число и организирането и участието в граждански протести, за да не допуснем шепа самозабравили се политици да загробват енергийното бъдеще на страната”, добави той.

На протеста присъства и народният представител от БСП Иван Петков. “БСП е инициатор на референдума за строителство на комплекса АЕЦ “Белене”. Референдум, в който ясно българите решиха да има втора атомна централа. Реакторите са платени и са в цялост на територията на България. Единственото необходимо е да се вслушат във волята на гражданите и да защитят националния интерес.”, каза той.

“Категорично се противопоставяме на решението да се продадат реакторите на АЕЦ “Белене”. То противоречи на националния интерес да се развива ядрената енергетика в България и страната да се утвърди като енергиен център в Югоизточна Европа. Това решение ще доведе до задълбочаване на икономическата криза в община Белене и региона. Ще влоши проблемите с безработицата и обезлюдяването. Това решение дава много лош сигнал към обществото.” Това заяви Калоян Прокопиев, ръководител на групата общински съветници на БСП и член на Инициативния комитет за продължаване строителството на АЕЦ “Белене”.