Ева Маринова: Искаме да отворим нова страница в развитието на Плевен

10.10.2023 г.

„Искаме да отворим нова страница в развитието на нашия град. БСП е известна със своите политики, обърнати към хората. Ние поставяме на първо място интереса на хората, защото смятаме, че печалбите не са толкова важни, колкото хората.” Това заяви днес по време на участието си в разговор за визия и управлението на града кандидат за кмет на Община Плевен от „БСП за България” Ева Маринова.

В присъствието на президента на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидента Даниела Алексиева, националния секретар Марина Ставрева, синдикални председатели от област Плевен и лидери от съответните общности – учители, лекари и здравни работници, културни дейци, ВиК и публичния сектор, сектора на услугите, индустрията, бюджетната сфера, участвали по-рано днес в  отчетно-изборно заседание на Регионалния съвет на КНСБ в Плевен, г-жа Ева Маринова представи акценти и приоритети в предизборната си програма, както и очакванията си как това ще допринесе за по-добро благосъстояние на всички, живеещи в община Плевен.

Като преподавател по български език на чуждестранните студенти в Медицински университет Плевен, превърнал се във визитна картичка на Плевен,  където се обучават над 1000 чуждестранни студенти, тя информира, че в момента висшето учебно заведение изпълнява благоустройствен проект за подобряване на средата около университета, с реализацията на който прилежащото дворно пространство ще придобие съвсем нова съвременна визия.

„Не така стои въпросът с пространството срещу висшето училище, което се поддържа от Община Плевен и не се използва ефективно”, алармира г-жа Маринова. Според кандидатът за кмет от коалиция „БСП за България” градинката срещу Медицинския университет може да бъде превърната в център за срещи на студенти и преподаватели, в това пространство да се осигури високоскоростен интернет и да бъде предоставено да се използва по един съвременен начин.

„Моята идея е цялото това занемарено и непочистено от боклуци пространство, с разбити алеи с  павилиони и временни постройки в него да бъде преобразено като място за срещи, обмяна на опит, знания”, акцентира г-жа Маринова за визията на прилежащото пространство на емблемата на Плевен - Медицински университет.

Тя твърдо застава зад тезата, че общинската власт трябва да работи ръка за ръка на всички нива с централната и пред присъстващите не скри възмущението си от факта, че при вчерашната си визита в Плевен г-н Бойко Борисов е заявил, че ако кметът на Плевен в следващия мандат не е кмет на ГЕРБ, градът няма да има пари нито за спортната зала, нито за стадион, нито за АМ „Хемус”, а наличието на инфраструктура е важен фактор за развитието на всяка една община.

„Тези думи, цитирани в медиите, не се казват за първи път по адрес на Плевен, но навярно е дошъл момент за ротацията в тази община, защото 2015 г-н Борисов даде община Плевен на Георг Спартански, като каза, че се отказва от нея.   Може би е настъпил моментът на ротацията да управляват определено  време едните и след това другите”, коментира кандидатът за кмет на Община Плевен от „БСП за България”.

По повод на „ротацията”, станала модерна дума напоследък, г-жа Ева Маринова заяви: „Ние като представители на БСП сме далече от това сглобкаджийство. В този смисъл имаме стройна програма, която се движи по оста здраве, образование, околна среда” и допълни:  „В ситуация на нарастващи случаи сред подрастващите на диабет,  затлъстяване и наднормено тегло, искаме да работим за превенция и намаляване на тази заболеваемост. Желанието ни е да предоставим възможност на нашите деца да се включат в проект, какъвто вече се изпълнява в други общини за осигуряване на здравословна храна от собствени източници за детските ясли и градини, общински терени се използват за засаждане и отглеждане на екологични плодове и зеленчуци. Проектът е свързан още със създаване на обединена кухня, която да доставя храна на децата в яслите, в допълнение да снабдява социалния патронаж и домовете за възрастни.”

„Имаме уверение, че ще бъдем приети и бихме искали да станем членове на Балканската мрежа на градовете – партньори, в която участват всички балкански столици. Тази мрежа е регистрирана в Истанбул и работи в областите екология, икономика, култура, а ние искаме Плевен да е чист, зелен и приветлив град.  Смятаме да възстановим общинското предприятие за чистота и сметоизвозването, за да може парите да остават в местната хазна, а не да отиват в концесионери”, каза още тя.

Според кандидата за кмет на коалиция „БСП за България”, един от начините младите хора да остават и да се връщат в Плевен е в съвременния свят на високите технологии тук да бъдат изградени coworking spaces, или “споделени офиси“ за хора, които работят в IT сектора, бизнеса и стартъп – компании, защото „във времена, в които комуникацията на живо става все по-рядка, всички търсят начин да се социализират и да се развиват там, където ще се обградени от хора със същата мотивация и същите цели като техните”.

Тези пространства ще привличат хора с високи доходи, а младите ще могат да обменят опит и общуват. Т. нар. дигитални номади могат да преминават през Плевен, да оставят парите си тук и този ресурс да влиза в бюджета на общината.

Сред идеите за бъдещо развитие на Плевен на Коалиция „БСП за България” са още: преференциални условия за младежи, които искат да строят жилища върху общински имоти или по друго договаряне чрез общината на преференциални цени. За да се случи това трябва да има достатъчно инвестиции в града и то в перспективни отрасли при изградена индустриална зона, акцентира кандидатът за кмет на община Плевен г-жа Ева Маринова. може да стане.

Сред част от приоритетите в предизборната програма на Коалицията са създаване на специален регистър на бизнеса на община Плевен, проучване от каква работна ръка има нужда той, както и професионалното образование да бъде ангажирано с потребностите на бизнеса. Г-жа Маринова увери присъстващите, че ако бъде избрана за кмет на община Плевен, стратегии за развитие на образованието няма да се правят без участието на хората, заети в този сектор, включително заедно със синдикатите, за да се стигне до най-добрия вариант на работа и взаимодействие.

По време на разгорещилата се дискусията г-жа Ева Маринова призова присъстващите към готовност за обсъждане на важни за община Плевен проекти като: обходния път на гр. Плевен, автомагистрала „Хемус, проекти свързани с водоснабдяването и чистотата на града и апелира на предстоящите местни избори да гласуват с бюлетина №1.