Нинова в Плевен: Спешно да се определи кой е енергийно беден и да получи компенсации

25.10.2023 г.

„Всички решения на управляващите в енергетиката са във вреда на България. Продажбата на двата реактора на Белене, закриване на въглищните централи, прекратяване дерогацията на рафинерията, изпращането на домакинствата на свободния пазар, водят  до енергиина несигурност, по-малко приходи в бюджета, повишаване на цените и обедняване на българите.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Плевен, където подкрепи кандидата за кмет Ева Маринова и листата на социалистите с общински съветници. На закриването на местната кампания присъства и народният предствавител от областта проф. Румен Гечев.

По думите на Нинова, в същото време, не се предприемат никакви мерки за стабилизиране на икономиката и повишаване на доходите, при положение че ръстът на БВП ще бъде по-малък от предвидения, а данъчните и осигурителни задължения на хората ще се вдигнат.

„Сглобката не дава никакви разчети как ще се отрази всичко това на живота, цените и покупателната способност на гражданите. Спешно трябва да се определи кой е енергийно беден. Трябва да се предвидят компенсации за тези хора. В момента 20% от населението живее под прага на бедността. Този процент ще се увеличи, в резултат на вредните решения на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Няма никаква мисъл за хората. Управляващите се движат само от частни интереси и битки на лобита. Освен това са и юридически неграмотни. Всеки ден правят поправка на поправката в законите. Нашите експерти обобщиха, че в  момента сектор „Енергетика” е залегнал в 31 закона. И нито един с един не е свързан. Това е безумие. Такъв хаос не е било никога”, каза още лидерът на БСП.