Младежи в Плевен се възползват от политиката за борба с младежката безработица, извоювана от европейските социалисти и намират работа в предприятие, работещо за международните пазари

Апр 23, 2014 ПЛЕВЕН Новини БСП 0 2025

Евродепутатът Илияна Йотова посети едно от малкото оцелели от прехода предприятия – шивашка фабрика на изхода на Плевен

Евродепутатът Илияна Йотова посети едно от малкото оцелели от прехода предприятия – шивашка фабрика на изхода на Плевен. Фабриката е средноголямо предприятие, в което работят 250 души. Тя работи по Оперативна програма „Човешки ресурси“. Тези дни чакат одобрение по програма „Конкурентноспособност“ за високотехнологично оборудване чрез европейски средства. Успехът на предприятието се дължи до голяма степен на финансиране от европейските програми. Производството се изнася за чуждите пазари – английски, френски, италиански и т.н. Платовете са вносни, но резултатът е производството на дрехи за световни марки с българска изработка.

Предприятието съществува в сегашната си форма от 1990 година. Преди това е било за металопроизводство, но от 24 години насам се занимават с шивачество. Впечатляващо е до каква степен са се възползвали от европейските програми – фабриката дава работа на 250 души и създава име за българското производство в чужбина. 

Голяма част от работещите във фабриката са младежи и тук се вижда ефектът от работата на социалистите в Европейския съюз. Младежите работят във фабриката благодарение на европейската програма „Младежка гаранция“, извоювана от европейските социалисти, начело със Сергей Станишев. Програмата е резултат на значителни усилия в една Европа, управлявана от десни сили и игнорираща хората, начело с младежите. Те биват наети от фирмата и им се плаща с европейски средства – получават опит и заплащане, докато фабриката се сдобива с възможност да има директен контакт с пазара за работна ръка. След като е закрит техникумът за облекло в Плевен, липсва възможността да се наемат готови работници и по този начин фирмата може да наеме безработни млади хора, осигурявайки им занаят и заплащане. Ако младежите покажат умение и желание, ще останат на работа. На фона на тежката младежка безработица и българските проблеми с индустрията, е наистина обнадеждаващо едно предприятие, което се възползва докрай от европейските програми, за да спомага българската икономика и българските младежи.