Антон Георгиев: Мога да променя Плевен към по-добро

Общинската администрация е на автопилот, тя не работи, казва кандидатът за кмет, подкрепен от БСП 


АНТОН ГЕОРГИЕВ е роден през 1967 г. в Плевен. Завършил е "Икономика и мениджмънт" в Стопанската академия "Д. Ценов" в Свищов. От 1990 г. е в частния бизнес. Управител е на една от водещите фирми за отопление, вентилация и климатизация. От 2011 г. е общински съветник и председател на Комисията по законност, конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията. Негово хоби е авиацията.

"Възраждането на икономиката е жизненоважно за жителите на общината, ще подкрепям всички сериозни инвестиционни намерения"
 "Трябва да подредим дома си и да превърнем нашата община в място, в което всеки би останал да живее и да работи"

- Г-н Георгиев, имате работеща компания и бизнес. Защо решихте да се занимавате с политика? 
- За мен политиката никога не е била цел, а средство за решаване на проблемите. Приех да бъда кандидат за кмет, защото след четири години работа като общински съветник се убедих, че Плевен има нужда от промяна на управленския модел и управленските приоритети. И защото вярвам, че притежавам качества, които биха помогнали за постигане на тази цел. 
- Какво се случва в града, в общината през последните четири години?
 - За съжаление ситуацията съвсем не е оптимистична. Плевен се е превърнал в град със затихващи функции - обезлюдяващ, без възможности за заетост, с висока безработица и ниски доходи. Това, което виждам като председател на Комисията по законност, конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията, е, че общинската администрация е на автопилот. Тя не работи.
 - Защото няма контрол ли?
 - Няма никакъв контрол. 
- Това е заради факта, че настоящият кмет Димитър Стойков (ГЕРБ) работи и на друго място ли (като хирург в УМБАЛ "Г. Странски" и като лектор в Медицинския университет - б.а.)?
 - Вероятно, да. Може би и заради това, че той не успя да сформира силен екип от професионалисти.
 - Как са назначавани специалистите в общината, с конкурс ли?
 - Не. Първо се назначават, после се прави конкурс, това е обществена тайна. 
- В Плевен този мандат имаше скандал около съмнения за корупция?
 - Тези съмнения не са отпаднали, но всичко стигна само до зам.-кмета Зелов. Все още се водят дела, които не се знае как ще завършат. Става въпрос за подкуп от изпълнител на улично осветление. След шумната акция на ДАНС м.г. в Общинския съвет бе поискана оставката на кмета Стойков. Дори в някои медии тогава се появиха твърдения, че тя е факт. Нищо от проверката на ДАНС не стигна до обществеността чрез официални източници. Но в града темата навсякъде се коментираше. И остана усещането за корупция. 
- Вярно ли е това, че едни и същи фирми печелят обществените поръчки, както и че тези фирми не са от Плевен? 
- Това е един от основните проблеми. Голяма част от проведените конкурси са спечелени от една фирма, която е регистрирана в Пазарджик. Останалите са от София, Варна и Шумен. Плевенска фирма не е спечелила нито една обществена поръчка. Само една местна фирма е участвала като подизпълнител по проект с европейско финансиране. Дължимите данъци от всички ремонти и строителство в града не остават тук, а се плащат в други общини по мястото на регистрацията на фирмите, макар 20-тонните камиони, които работят по обектите, да съсипват плевенските пътища. 
Другият проблем е свързан с качеството на изпълнението. Плевенчани вече видяха как е изпълнен ремонтът на централния площад, в частност системата за капково напояване на зелените площи и цветните лехи. Уж има новоизградена система, а пак се полива с маркучи. Последните 4 години от европроекти в града се усвоиха около 70 млн. лв. От тях 5 млн. лв. са за ремонта на площада. Имаше заявено недоволство от страна на проектантите, че строителните работи не са изпълнени съобразно проектите им и че никой не е реагирал на възраженията им. 
Плевенчани изразиха недоволство и от реставрацията на крепостта "Сторгозия" като част от "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен" на стойност над 4,5 млн. лв., което също предизвика проверки от страна на компетентни институции. 
- Кои са според вас големите проблеми пред града?
 - Основният проблем е, че няма инвестиции в промишлеността. Направи се една фабрика, която произвежда кабели за автомобилната индустрия. В нея работят около 100 човека, но в медиите беше разгласено, че работните места ще са 600. Тези 100 човека работят на минимална заплата, а не над средната, както беше анонсирано. 
- Какви са работещите компании в града?
 - Предимно шивашки фирми. Няколко машиностроителни предприятия със затихващи функции. Нивото на заплащане е под средното за страната, безработицата е проблем като навсякъде. Онези, които могат да работят, вече не са в Плевен, защото не виждат перспектива нещо да се случи тук. Регистрираните в бюрата по труда стоят там заради помощите. От моята фирма пускам непрекъснато обяви за свободни работни места. Преди 7-8 години за една позиция получавах около 150-200 автобиографии. В момента получавам по 4-5.
 - От какво са недоволни гражданите?
 - От това, което виждат. От чистотата, например.
 - Кой почиства града?
 - Има сключени договори с три фирми. Смятам, че сегашната ситуация може да се промени чрез подобряване на организацията и снижаване на разходите.
 - Ако бъдете избран за кмет, кое е първото, което ще направите?
 - Ще събера работещ екип от хора, които знаят какво правят. 
- А кое ще бъде приоритет във вашата дейност?
 - Възраждането на икономиката на Плевен - това е жизненоважно за жителите на общината. Участвал съм в много форуми в САЩ и в Европа, чрез които се търсят партньори и инвеститори, с фирми от Южна Корея и Китай. Имаше голям интерес към България. Разговарял съм с чуждестранни инвеститори, които проявяват интерес към региона, но се въздържат заради някои негативни практики на настоящата кметска управа. Проведох серия от срещи с представители на различни браншови организации, с много от тях поддържам контакти в бизнеса и имаме единомислие по важните за града теми. Ще подкрепям всички сериозни инвестиционни намерения.
  - Не се ли притеснявате, че дори и да дойдат тук инвеститори, трудно ще намерят квалифицирани работници?
 - Да, има го и този момент, но имам собствен опит в тази посока. Една от професионалните гимназии в града разкри паралелка по отопление, вентилация и климатизация. Ние предоставяме базата си за обучение и така можем да разчитаме на кадри. Същото може да се направи и за други браншове със съдействието на Министерството на образованието и науката. Важно е образованието да е насочено към нуждите на пазара. Естествено всяка фирма може да организира обучението на необходимите й специалисти. 
- Какво е вашето виждане за бъдещето на Плевен?
 - Убеден съм, че Плевен може да бъде център на високотехнологични производства, образование, наука и култура. Че със своите дадености, с отговорно и компетентно управление нашият регион може да привлече сериозни чужди и местни инвестиции в икономиката и селското стопанство. Че всички населени места на територията на общината може да са по-чисти, по-спокойни, по-уредени. Няма как да спомена всичко, но вярвам, че Плевен има потенциал, който трябва да реализира. И в сферата на културата, и на здравеопазването, и на образованието, и на туризма. Просто трябва да се работи - компетентно и мотивирано. 
- Какви ще са посланията ви към гражданите? Защо трябва да изберат вас?
 - Не съм типичният политик. Но съм човек на действието. Управлението на една община се доближава до управлението на една сериозна фирма. Като мениджър държа много на качеството. С добър екип и с подкрепата на гражданите можем да се погрижим за нашата община.
 - Ако станете кмет, ще изоставите ли летенето?
 - Не, то е моята сбъдната детска мечта. То ме разтоварва. От въздуха Плевен изглежда прекрасно. Ясно се вижда неговият потенциал. И понеже често настоящото управление среща упреци, че общината е на "автопилот" - може би е време пилот да седне на кметския стол. Извън кръга на шегата - важно е да подредим дома си. И да превърнем община Плевен в място, в което всеки би останал да живее и да работи.


Интервю на Светла Василева 
Дума 15. Септември 2015 , брой: 213